بورس
بورس به چه معناست؟و از چه زمانی شکل گرفت؟ و چه نکاتی را باید قبل از ورود به این بازار برای افزایش سرمایه انجام داد؟
اندیشه ایجاد بورس زمانی شکل گرفت که عده ای از بازرگانان اروپایی در فعالیت های تجاری خود ضرر کردند، بنابراین به فکر راه حلی افتادند تا به وسیله ی ا?ن بتوانند جلوی این ضرر را بگیرند و یا ا?ن را به حداقل برسانند. بعدها با گسترش مبادلات در اروپا به سرمایه های زیادتر و شرکای بیشتری نیاز شد. برای این کار نیاز به مراکزی بود تا بتوان بین سرمایه گذاران و سرمایه پذیران رابطه برقرار کرد. چنین مراکزی تأسیس شدند و بورس نام گرفتند.
بورس کلمهای فرانسوی است و معنای آن در زبان فرانسه کیف پول میباشد. فلسفه کلیدی شکلگیری بازار بورس در جهان، تجمیع سرمایه و تأمین مالی شرکتها و پروژههای آنها در قالب یک سیستم بازار منسجم، قانونمند، پیوسته و شفاف است. مبنای اساسی تشکیل این بازارها همان مفهوم اولیه و ساده شراکت، تقسیم سود و زیان احتمالی میان شرکا است.
فواید سرمایه گذاری در بورس:
1. قابلیت نقدشوندگی: زمانی که فرد در بورس سرمایه گذاری می کند، اگر به پول خود نیاز پیدا کند، سریع تر از سرمایه گذاری های دیگر می تواند سهام یا سرمایه خود را به پول نقد تبدیل کند.
2. اطمینان از محل سرمایه گذاری و شفافیت بازار: کلیه فعالیت های بورسی با توجه به مجوز قانونی و با نظارت یک نهاد ناظر تحت عنوان “سازمان بورس و اوراق بهادار” به فعالیت می پردازند.
3. ایجاد بازار دائم و مستمر که امکان سرمایه گذاری بلند مدت و کوتاه مدت را برای سرمایه گذاران فراهم می آورد.
4. وجود اوراق بهادار با ریسک و بازدهی مختلف برای سرمایه گذارانی که ریسک پذیر هستند.
5. هدایت سرمایه های سرگردان به سمت سرمایه گذاری های متمرکز و هدفمند
6. استفاده از پس اندازهای کوچک و خرد افراد در سرمایه گذاری های بزرگ
7. حفظ بازار در مقابل تورم
برای سرمایه گذاری در بورس چقدر پول لازم داریم؟
برای سرمایهگذاری در بورس نیاز به سرمایه کلان نیست و شما میتوانید حتی با 100 هزار تومان هم وارد این بازار شوید. باید توجه داشت بهتر است برای ورود از سرمایههای راکد خود استفاده کنید، مانند سپردههای بانکی یا پس اندازهایی که در کوتاه مدت مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. به عبارتی هرگز پولی که بنای اصلی زندگیتان وابسته به آن است مانند پولی که از فروش ملک، خودرو و... کسب میکنید برای سرمایهگذاری در بورس، وارد بازار سهام نکنید. در اصل سرمایهای باشد که دید بلند مدت به آن داشته باشید.
آیا میتوان به بازار بورس به عنوان منبع درآمد نگاه کرد؟
بسیاری از افراد فکر میکنند که سود سرمایه گذاری در بورس میتواند به طور ماهانه، آنها را به درآمدی ثابت و امن برساند اما بورس و سود آن قطعی نیست، نوسان دارد و این نوسانات در گروی مسائل و عوامل بیشماری است. از اتفاقات سیاسی تا رخدادهای اجتماعی و حتی جغرافیایی میتوانند بر وضعیت عمومی بورس اثر بگذارند. پس اگر درآمد ثابتی ندارید و در فکر تأمین درآمد ماهانه خود از بورس هستید در تصمیم خود کمی تجدیدنظر کنید؛ مگر اینکه از آن دسته افرادی باشید که میتوانید یک ماه را با صفر درصد سود زندگی کنید و ماهی دیگر به سودی بالا دست پیدا کنید و پذیرای نوسانات شدید مالی در زندگی عادی خود باشید. این موضوع تا حدی به سبک زندگی فردیتان هم بستگی دارد. اما به طور کلی امکان اینکه بورس و سود سرمایهگذاری از آن را ملاک و منبعی برای درآمد ماهیانه قرار بدهید، تفکر اشتباهی است.
قبل از ورود به بازار سهام باید مواردی را در نظر بگیرید:
1. اصول اولیه سرمایه گذاری در بورس را بدانید
2. زمینه های فکری خود را گسترش دهید و مانند یک تحلیل گر معامله کنید
3. روند بازار را تشخیص دهید
4. مسئولیت پذیر باشید
5. با مبالغ کم شروع کنید
6. به نقد شوندگی سهام دقت کنیدهنگام سرمایه گذاری در بورس، توجه به برخی نکات ظاهرا ساده می تواند از یک شکست تلخ جلوگیری کند و سرمایه گذار را در رسیدن به اهدافش یاری دهد.
هدف از ارائه این نکات این است که یک بینش کلی نسبت به معاملات بازار سرمایه در سهامدار ایجادشود. موارد زیر از جمله نکات مهمی هستند که برخی از آنها از اصول مهم و پایه ای سرمایه گذاری در بازار سرمایه محسوب میشوند:
1. انتخاب صنعت برتر از میان صنایع: در میان صنایع مختلف صنایعی هستند که میانگین بازده آنها از میانگین بازده بازار بیشتر است، پس میتوانید از آنها استفاده کنید.
2. انتخاب شرکت برتر از یک صنایع: پس از گزینش صنعت برتر حالا به سراغ شرکتهایی بروید که بازده آنها از میانگین بازده صنعت بالاتر است . (منظور از بازده، کلیه سودهای منتفع از شرکت اعم از EPS، اختلاف قیمت، سهام جایزه و... )در یک مدت معین می باشد.
3. دقت در نسبت P/E شرکت: این نسبت مطالب بسیار زیادی به ما می گوید. مثلا به ما می گوید که جو بازار از یک سهم بخصوص چه انتظاری دارد. میزان بالای این شاخص می تواند نشان دهنده این واقعیت باشد که سهامداران باور دارند که پیشرفت قابل ملاحظه ای خواهند داشت. میزان رشد P/E سالهای مختلف را باهم مقایسه کنید.
4. توجه به رشد EPS: کدام شرکتها رشد EPS بیشتری داشته اند؟ کدام شرکتها معمولا در اول سال مالی EPS پایین تری اعلام کرده و در طول سال مرتبا آنرا تعدیل مثبت می کنند؟ آنها را از نظر دور ندارید.
EPS: Earning per share به معنای سود هر سهم است بازار بورس ازجمله بازارهای معاملاتی است که نقش به سزایی در رشد اقتصادی دارد. در واقع این بازار با جمعآوری پس اندازهای خرد و کلان بستری جهت کسب و کار و رونق اقتصادی فراهم مینماید، اما این مسئله تنها یک جنبه از موضوع را بررسی میکند جنبه مهم دیگر مربوط به شرکتهای تولیدی، خدماتی و… که با فروش سهام خود به سهامداران از طریق این بازار اقدام به جذب منابع مالی مورد نیاز خود میکنند، درواقع یکی از مهمترین و اولین نقشهای این بستر معاملاتی تامین مالی شرکت هاست.
علی رغم اینکه بورس در ایران قدمت چندانی ندارد اما یکی از ارکان و مولفه های اصلی در بازار سرمایه و تجارت محسوب میشود و توانسته جایگاه ویژه ای در اقتصاد پیدا کند. از طرف دیگر، بسیاری از افراد با بازار سرمایه آشنایی نداشته و بنابراین کمتر برای سرمایه گذاری در بورس حضور پیدا میکنند. با این حال، تاثیر بورس بر اقتصاد قابل انکار نیست و شاهد و گواه آن، میزان سودی است که سهامداران به دست آورده اند و مجددا برای سرمایه گذاری در بورس استفاده کردند. علاوه بر این، بورس برای سرمایه گذاران مزیت هایی دارد که از جمله آنها میتوان به راحتی و سهولت انتقال انواع سهام، امکان سرمایه گذاری بلند مدت در مکان های قابل سرمایه گذاری، ایجاد بازارهای دایمی و خرید و فروش انواع سهام را نام برد.
همچنین، افراد معمولی دارای سرمایه اندک نیز باید مزیت های این بورس و سرمایه گذاری در آن را بررسی نموده و با توجه به سودآوری شان، برای سرمایه گذاری بلند یا کوتاه مدت از آن استفاده کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کد بورسی جیست؟ را در هومان مطالعه کنید.
لطفا مقاله های دیگر وبلاگ من با عنوان های کمال گرایی، شانس یا ریسک کردن و برنامه نویس کامپیوتر را بخوانید.