کمال گرایی
کمال گرایی
کمال گرایی یکی از بزرگترین موانعی است که در مسیر رسیدن به موفقیت، سر راه ما قرار دارد. تا الآن چند بار شده که میخواستید در راهی قدم بردارید ولی یک نیرویی مانع حرکت شما شده؟ چقدر شروع کارهایتان را به خاطر دلایل غیر قابل قبول عقب انداختید؟ چند بار همین شروع نکردن باعث شده که دیگر سراغ کاری که میخواستید نروید و فقط حسرتش را بخورید؟
میتوانم کلی از این مثال های دیگر برایتان بزنم که ثابت میکند ما یک مشکل اساسی در کارهایمان هست و به قول معروف یه جای کار میلنگه. بله درست است، مشکل بزرگ ما چیزی نیست جز کمال گرایی. امروز قرار است در این مقاله کلی راهکار برای درمان عملی کمال گرایی بیان کنم که مطمئنم میتواند خیلی به شما کمک کند.. پس با این مقاله همراه باشید…
این مهم است که خود را در مورد آنچه که کمالگرایی را تشکیل می دهد آموزش دهید ، بنابراین می توانید تصمیم بگیرید که چقدر می خواهید در جمع کردن این صفات کار کنید ، تصمیم بگیرید و بدانید که چگونه این کار را انجام دهید. صفات اخلاقی بد یک فرد کمال گرا افراد کمال گرا، یک سری ویژگی عجیب و غریب دارند که باعث میشود به موفقیتی نرسند.
در ادامه با 6 مورد از مهم ترین آن ها آشنا خواهیم شد…
1. ترس از ریسک کردن
یکی از ویژگی های بد افراد کمال گرا میباشد. در واقع ترس از ریسک کردن، یک چیز کاملاً طبیعی است و اصلاً اگر کسی از ریسک کردن نترسد درست نیست! اما این که کلاً ریسک را کنار بگذاریم و بخواهیم در منطقه امن خودمان حرکت کنیم، اشتباه بزرگی مرتکب میشویم و آن وقت خودمان، باعث عدم موفقیتمان هستیم. افراد کمال گرا هم دقیقاً همین طور هستند. یعنی فکر میکنند به هیچ وجه نباید ریسک کنند و باید در منطقه امن ذهن خوشان باقی بمانند. همین تفکر اشتباه، اولین عامل عدم موفقیت آنهاست.
2. ترس از انتقاد کردن دیگران
یک نکته عجیبی که گاهی اوقات به ذهنم خطور میکند، این است که چرا وقتی یک نفر از ما انتقاد میکند ناراحت میشویم و اصلاً باب میلمان نیست! وقتی ما مورد انتقاد قرار میگیریم، نه تنها اتفاق بدی برایمان نمیافتد، بلکه نقاط ضعف اخلاقی و کاری خودمان را میشناسیم و باید از فردی که از ما انتقاد کرده تشکر هم بکنیم. اما متأسفانه افراد کمال گرا از انتقاد متنفرند. چون میفهمند که کامل نیستند و باید با این واقعیت کنار بیایند. به همین دلیل است که انتقاد از افراد کمال گرا معمولاً منجر به اتفاقات ناخوشایندی میشود.
3.تنبلی و اهمال کاری جمله جالبی که در رابطه با کمال گرایی هست، این است که میگویند: کمال گرایی همان اهمال کاری است که با کفش های زیبا میآید! همان طور که گفتیم افراد کمال گرا به این بهانه که من هنوز کامل نیستم کاری را شروع نمیکنند و این هم نوعی از تنبلی و اهمال کاری است! در حالی که شاید خودشان هم از این مورد خبر نداشته باشند!
4.کاهش اعتماد به نفس میتوان با قدرت گفت که کمال گرایی دشمن سرسخت اعتماد به نفس است. دلیلش هم این است که افراد کمال گرا معمولاً کاری را انجام نمیدهند و فکر میکنند هنوز به درجه ای که باید برسند، نرسیدند و نمیتوانند آن کار را انجام دهند و همین دلیل واضحی است که بگوییم کمال گرایی= عدم اعتماد به نفس شما میتوانید با تقویت اعتماد به نفستان، به نوعی کمال گرایی را هم از بین ببرید چون این دو کاملاً از هم مجزا و در عین حال با یکدیگر مرتبط هستند.
میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در سایت هومان مقاله کمال گرایی را بخوانید.
راه های درمان کمال گرایی
1. همیشه لازم نیست کامل باشید
قبول کنید اصلاً لازم نیست همیشه کامل باشید. باید یه سری مهارت ها و آموزش های لازم برای کاری که میخواهید انجام دهید را فرا بگیرید، بعد با قدرت شروع کنید به کارتان و کم کم کامل شوید. پس همیشه زود کامل شدن خوب نیست چون سرعت موفقیت ما را پایین میآورد.
2. اهداف واقع گرایانه برای خودتون تعیین کنید
سعی کنید برای خودتان اهدافی تعیین کنید که دست یافتنی باشد. نه اهدافی که حتی کامل ترین فرد روی زمین هم نمیتواند به آن برسد. یکی از ویژگی های هدف گذاری به شیوه smart هم همین انتخاب اهداف واقع گرایانه است. پس حواستان به اهدافتان باشد تا با حرکت در مسیر آنها، به موفقیت برسید.
3. راه ها و فرصت های جدید را امتحان کنید
امتحان کردن فرصت های جدید، باعث میشود ترس ما از شروع راه ها و کارهای جدید از بین برود. میشود گفت فقط همین راه، برای از بین بردن کمال گرایی کافی است. چون وقتی ترسی برای شروع نداشته باشی، دیگر دلیلی برای تکرار این عادت بد نیست!
4. برای کارهایتان مهلت انجام تعیین کنید
یک قانون نانوشته ای هست که میگوید: کار تو اونقدری طول میکشه که تو زمان براش تعیین میکنی! وقتی مهلت انجام برای کارهامون تعیین کنیم، تمام تلاشمون را میکنیم که دقیقاً رأس آن زمان تعیین شده، کارمان را به اتمام برسانیم. و همین باعث میشود کمال گرایی را کنار بگذاریم تا وقت را از دست ندهیم…
5. قانون یک اشتباه در ماه
همان طور که گفتیم افراد کمال گرا هیچ گاه کاری را شروع نمیکنند چون دوست دارند ابتدا کامل شوند و بعد آن را شروع کنند تا در حین انجام کار مشکلی برایشان پیش نیاید و یا اشتباهی مرتکب نشوند. برای جلوگیری از این اتفاق، میتوانید یک قانون برای خودتان وضع کنید. قانونی به اسم یک اشتباه در ماه. یعنی به خودتان بگویید تو حق داری در هر ماه حداقل یک اشتباه مرتکب شوی. این گونه با خیال راحت تری کارها را انجام میدهید و به سراغ شروع کردن فعالیت های جدید میروید. در واقع مهم ترین گام شما برای این که ذهنتان را متقاعد کند باید کاری را شروع کند، همین قانون یک اشتباه در ماه است…
6. برای خودتان تعهد ایجاد کنید
قدم بعدی برای اینکه بتوانید کمال گرایی را از بین ببرید، این است که برای خودتان تعهد ایجاد کنید. یعنی بگویید من باید مثلاً تا 5 روز دیگر فلان کار را حتماً انجام دهم. این کار ذهن شما را متعهد میکند تا حتماً آن کار را انجام دهد و تا آن کار به پایان نرسد، پرونده آن در ذهن شما بسته نمیشود.
7. چابک باشید
تکنیک آخری که میخواهیم برای رفع کمال گرایی به شما بگوییم تکنیک چابکی یا همان (agile) است. تصور کنید شما یک هفته برای درست کردن یک پاورپوینت وقت دارید. خودتان را قانع کنید که یک هفته نه، بلکه فقط دو روز وقت دارید. در آن دو روز حتماً آن کار را انجام دهید. بعد دو روز شما پنج روز دیگر وقت دارید که آن کار را کامل کنید. همین طور برای خودتان زمان بگذارید و هربار کارتان را کامل تر کنید. این گونه پس از پایان روز هفتم، یک کار کامل و جامع دارید. دقیقاً همان طوری که میخواستید…