گزارش نویسی
شیوه نامه گزارش نویسی
تعریف گزارش نویسی:
گزارش نویسی یعنی نوشتن اخبار، اطلاعات، رویدادها و دلایل وتجزیه و تحلیل آن ها به شکل روشن وکوتاه با رعایت دو اصل مهم ساده نویسی و درست نویسی.
نکته: گزارش باید به گونه ای تهیه شود که هدف مورد نظر را در کوتاه ترین زمان و با ساده ترین گفتار بیان کند.
نکاتی که باید در گزارش نویسی به آن توجه کرد:
1- مخاطب گزارش کیست؟ همیشه باید در نظر داشته باشید که مخاطبان شما چه کسانی هستند و قرار است گزارش پاسخ گوی چه نیازی باشد.
2- توجه به عنوان و تیزر در گزارش نویسی انتخاب عنوان: عنوان باید تا حد امکان کوتاه و با محتوای متن هماهنگ باشد. در عنوان گذاری از واژگان کلیدی که در متن آمده است استفاده شود. اگر خودگزارش نویس نویسنده گزارش است، باید توجه داشته باشد که مخاطب در آغاز از هدف او آگاهی ندارد. در این صورت باید مسئله را به گونه ای در اول گزارش خود بیاورد. اگر درباره ی همایشی گزارش می دهد، در همان چند خط اول روشن شود که این گزارش از چه مراسمی است و به چه دلیل به آن پرداخته شده است.
تنظیم شناسنامه مهارت گزارش نویسی یا فهرست کردن جزئیات مرتبط با یک مهارت،ممکن است در نگاه اول غیرمنطقی، خستهکننده یا بیفایده به نظر برسد. اکثر ما علاقه داریم که مستقیماً داخل استخر بپریم و شنا کردن را در میانهی کار یاد بگیریم. اما یک نکته مهم وجود دارد: آشنایی با یک مهارت و یادگیری آن و تمرین در مورد آن و مسلط شدن کامل بر آن، مستلزم صرف زمان و دقت و انرژی بسیار زیادی است و اگر ما از ابتدا به اندازه کافی مصمم نباشیم و نقشهی راه یادگیری را از ابتدا تا نقطهی آخر (با همهی زحمتها و دستاوردها) مرور نکرده باشیم، ممکن است انگیزهی خود را در میانهی راه از دست بدهیم و یادگیری را در میانه راه رها کنیم.
5 قدم مهم و کاربردی در گزارش نویسی
1-اولین قدم- شناخت مخاطب مهم ترین عامل در تنظیم آن است اول از هر چیز باید مخاطب یا مخاطبان خود را بشناسید؛ منظور از شناخت این است که برای آنها دقیقا چه چیزهایی اهمیت دارد که شما باید در گزارش خود به آن اشاره کنید و از دادن اطلاعات غیرضروری پرهیز کنید.
2-مقدمه نویسی مقدمه نشان میدهد که میخواهید به چه چیزی بپردازید و خلاصهای از از برنامههایی باید انجام شود را مطرح میکند. همچنین باید اشارهی کوتاهی هم به نتیجه مورد نظر داشته باشد
3-فهرست برای گزارشهای چند صفحهای و طولانی حتما فهرستی از عناوین تهیه کنید تا دسترسی راحت تر شود.
4- بخش بندی بدنه اصلی گزارش بدنهی اصلی گزارش باید بهدقت و بهگونهای ساختاربندی شده باشد که خواننده را بهخوبی در میان موضوعات ارائه شده، هدایت کند. به این منظور باید بدنه را به بخشهای مختلف تقسیم و برای هر بخش، زیربخشهایی مرتبط با موضوع یا قسمتهایی که باید بیشتر به آن پرداخته شود، مد نظر داشته باشید. بیشتر برای گزارش های طولانی این موضوع اهمیت دارد.
5- 2 اصل ساده نویسی و کوتاه تویسی گزارش بهتر است کوتاه و مختصر و مفید باشد و منظور را به درستی و به طور واضح به مخاطب بفهماند.
برای گسب اطلاعات بیشتر مقاله هومان را با موضوع اصول گزارش نویسی رسمی بخوانید.
میتوانید مقاله های دیگر وبلاگ من با موضوع های کمال گرایی و بورس بخوانید.